The Coppice

Private residence, Mid Sussex

 

Project Date: 2010 - 2012

Client: Private

Status: Built

Location: Balcombe, Mid Sussex

In collaboration with: UberRaum Ltd

Awards: 2012 Mid Sussex Design Award, shortlisted

 

This private residence for a young family lies within the High Weald Area of Outstanding Natural Beauty and the Balcombe Conservation Area. The house offers all the comforts of contemporary design while retaining the intimate connection with its landscape setting.

In response to the context, the house has been split along the East-West axis into two volumes with a glazed gap in-between.

The northern volume, housing mainly utilitarian rooms, is clad in local stock brick and blends with its regular facade pattern into the traditional setting. Contrasting with this, the southern volume, accommodating flexible open plan living areas and bedrooms, is clad in timber and fully glazed towards the garden. Light and views are drawn into the heart of the home.

The entire structure has been designed to minimise environmental impact and be sensitive to the rural location.

Gain an insight into the construction process via our client's blog. Click here.