Victoria Park Estate

Morphet Road, East London


Project Date: 2013
Client: Peabody
Status: Open competition
Location: Hackney, London

The long, thin, broken nature of this site presents a challenging aspect, which we have seized upon as one of the driving forces behind our proposal for this open competition.

Our solution is to rotate the typically deep London terrace plan through ninety degrees – elongating the front façade and locating a courtyard garden next to
every property.

A large sliding gate enables the tenants to control their own outdoor courtyard; choosing to either enclose an intimate private space, or, open their courtyard up to the street and actively encourage a neighbourhood spirit.

The proposed massing and spacing has been designed
to minimise the impact to the residents of existing
properties along Gore Road. Roofs slope away from
the gardens of the existing properties, cutting back to
further reduce their apparent size. The ample courtyards
provide breathing room between each residence and
deliver a visual link beyond our proposal.

Our proposed design is a contemporary take on the brick
material palette prevalent in the area, appearing at first
glance to float in mid-air.